3D LÉZERSZKENNELÉS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN

MIRE HASZNÁLHATÓ A 3D LÉZERSZKENNELÉS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN?

A 3D lézerszkennelés az épületgépészetben is meglehetősen sokrétűen felhasználható: hatékonyság növelése a mérnöki és épületgépészeti folyamatok során, már meglévő épület felújításánál vagy átalakításánál a tervezés segítésére, illetve 2D alaprajz, homlokzatrajz, metszetrajz és panorámakép mellett komplett műszaki dokumentációk elkészítésére is tökéletesen alkalmas. Üzemek teljes gépészeti rendszereinek, cső- és vezeték nyomvonalainak, acél és vasbeton szerkezeteinek, és egyéb építészeti elemeinek dokumentálására alkalmas. A felméréssel kialakított modellből bontási volumenszámítást, villamos felső- és távvezetékek geometriai vizsgálat is végezhető. Lehetőség van még ütköztetés-vizsgálatra, űrtér vizsgálatra, berendezések logisztikai útvonalának szimulálására.

Komplett gépészeti rendszerekről és ezek környezetéről 3D lézeres térszkennerrel részletgazdag és nagy pontosságú felmérés készíthető. Az elkészített felvételek egyesítésével teljesen körbejárható 3 dimenziós színes modell állítható elő. Az eredményül kapott pontfelhő látványos és pontos virtuális megfelelője a valóságnak. 

MI KÉSZÍTHETŐ A FELMÉRÉS EREDMÉNYÉBŐL, A PONTFELHŐBŐL?

  • 2D tervdokumentáció: alaprajz, metszet-, homlokzat-, helyszínrajz készítése
  • Fotorealisztikus képek
  • Metszet és panorámakép, ortofotó
  • Látványtervek készítése, koncepció ötletek modellezése
  • Animáció vagy virtuális túra panorámaképekkel, pontfelhő nézettel, mérési lehetőséggel
  • Milliméter pontos, mérethelyes, bejárható 3D modell épületinformációs modell készítéséhez
  • 3D-ben nyomtatott makett

Mi készíthető a felmérés eredményéből, a pontfelhőből?

Nagy biztonsággal határozhatunk meg nyomvonalakat, hiszen a mérési pontatlanság, összeadódó mérési hibák, hibásan felvett méretek és egyéb emberi figyelmetlenség okozta problémák nem befolyásolhatják a mérési eredményeinket. A fényképek, helyszíni videók rendszerint nem adnak elegendő perspektívát, hogy könnyen átláthatók legyenek, ezeken utólagos méréssel nem tudunk adatot visszaellenőrizni, de sok esetben egy fotó tájolása, a helyszínen való elhelyezése is gondot okozhat.

A térszkennelés épületgépészeti alkalmazása kinek ajánlott?

Épületgépészeti szakemberek mellett ipari üzemeltetők és nagyobb beruházást tervezők számára is hasznos segítséget nyújt a 3D lézerszkenneres felmérés.

3d épületszkennelés

Miben jobb a hagyományos módszernél?

Képzeljünk el egy zsúfolt gépészeti teret, amelybe új egységet készülünk telepíteni a hozzá tartozó csővezetékkel, tartózással együtt, esetleg egy meglévő rendszert kell átalakítanunk. A felmérés pontfelhőjében könnyedén mérhetünk alapterületet, vagy két, tetszőleges pont közötti távolságot akkor is, ha ezek a pontok a helyszínen fizikailag nem köthetők össze (pl. egy csővezeték, vagy bármilyen egyéb fizikai akadály van a két pont között) szemben a hagyományos módszerekkel, amelyeknél szinte garantált, hogy valamilyen hibát vétünk.

Nagy biztonsággal határozhatunk meg nyomvonalakat, hiszen a mérési pontatlanság, összeadódó mérési hibák, hibásan felvett méretek és egyéb emberi figyelmetlenség okozta problémák nem befolyásolhatják a mérési eredményeinket. A fényképek, helyszíni videók rendszerint nem adnak elegendő perspektívát, hogy könnyen átláthatók legyenek, ezeken utólagos méréssel nem tudunk adatot visszaellenőrizni, de sok esetben egy fotó tájolása, a helyszínen való elhelyezése is gondot okozhat.

Lehetőség van szűkös, nehezen megközelíthető, bonyolult elrendezésű helyek feltérképezésére. A térszkennelés épületgépészeti alkalmazása akár életveszélyes területekre is kiterjedhet az érintés nélküli technológia és a nagy hatótávolsága révén. Ilyen lehet például egy szellőzési rendszer, feszültség alatti légvezetékek, vagy egy szövevényes vízvezeték-rendszer bemérési feladata, nagy magasságokban elhelyezkedő objektumok pontos mérése, ami a szokásos módszerekkel emelőgép, állvány, és/vagy egyéb segédeszközök használatát tenné szükségessé.

A felvett adathalmaz eleve digitális formában áll rendelkezésre, vagyis a tényleges tervezési munka akár már a felmérés utáni napon is megkezdhető, szemben a hagyományos módszerekkel, ahol a felvett “analóg” adathalmazt (helyszíni jegyzetek, fotók, méretek) előbb digitalizálni kell, például valamilyen CAD rendszerbe való berajzolással, modellezéssel, hogy használható legyen, mely folyamat során újabb hibák bevitelére nyílik lehetőség. Arról nem is szólva, hogy a pontfelhő, mint adathalmaz mindig minden felhasználó számára érthető, objektív, és ugyanazt az információt hordozza, szemben egy helyszíni jegyzettel, melynél probléma lehet, hogy egy adott kolléga nem, vagy csak nehezen tud majd kiigazodni egy másik szakember jegyzeteiben.

Bonyolult vagy nagy alapterületek esetén nem szokatlan, hogy a hagyományos a felmérést egynél több kolléga végzi, ami általában azt jelenti, hogy magasan képzett, értékes tudással rendelkező szakemberek (hiszen ők tudják, milyen adatra van szükségük a helyszínen) alacsony hozzáadott értékű munkát végeznek, emellett a több munkavégző alkalmazása többletköltséggel is jár. 

A 3D lézeres térszkennelés folyamata annyira egyszerű és automatizált, hogy a térszkennelés épületgépészeti alkalmazása során egy fő könnyedén ellátja  a feladatot függetlenül a felmérni kívánt terület méretétől vagy tagoltságától, ráadásul nem követelmény, hogy tisztában legyen a felvett adatok további felhasználásával, hiszen a térszkenner a felhasználótól függetlenül dolgozik.

A bármilyen rendszerben előre elkészített 3D modellt és pontfelhőt egy térben összetájékozva ellenőrizhetjük a várható problémákat, tervezett nyomvonalakat, rögzítési- és csatlakozási pontokat, hozzáférhetőséget. Mindezen információt megoszthatjuk az ügyféllel, aki így interaktívan vehet részt a tervezési folyamatban, elkerülve ezzel a projekt későbbi szakaszában az esetleges félreértésből, hibás megértésből adódó elégedetlenségeket. A szoftveres piacon számos ingyenes, de kiváló rendszer áll rendelkezésünkre az efféle kooperációs munkához.